Tabelki zestawiające
indeksy glikemiczne produktów, zaliczają daktyle do produktów o wysokim IG, z
kolei badania przeprowadzone w krajach arabskich sugerują, że jest odwrotnie. Jak
to w końcu jest z tymi daktylami, ich słodkością i indeksem?
Indeks glikemiczny, czyli klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w
2-3 godziny po ich spożyciu. [2].
Jego wartość to stosunek stężenia glukozy we krwi po
spożyciu danego produktu w takiej ilości aby zawierał 50 g przyswajalnych
węglowodanów, do stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Im wyższa
wartość IG tym wyższy poziom cukru we krwi, który zarówno szybko wzrasta jak i
szybko opada. Ma to znaczenie szczególnie dla diabetyków, osób z insulinoopornością
oraz pozostałych zainteresowanych. Większość tabelek ukazujących się, jako pierwsze w
wyszukiwarce g., zaliczają daktyle do produktów o wysokim IG, równym 70. Badania przeprowadzone [4] na 3 odmianach
daktyli: Khalas, Bahri oraz Bo ma’an pokazują, że wartość IG daktyli wynosi
poniżej 50:
1. Zestawienie wyników badań [4] |
Inne badania
[3], przeprowadzone na 5 różnych odmianach daktyli: Fara'd, Lulu, Bo ma'an,
Dabbas i Khalas, oprócz indeksu IG, porównały także poziom glukozy we krwi,
zarówno u osób zdrowych jak i tych, u których zdiagnozowano cukrzycę typu II.
Wyniki przeprowadzonych badań wykluczają wysoki
indeks glikemiczny, a ponad to sugerują, że spożywanie tych owoców nie
wywoła znaczącego wzrostu cukru we krwi, w tym także u diabetyków. Wyniki badań
przedstawione są w poniżej tabeli.
2. Zestawienie wyników badań [3] |
Przedstawione dane
sugerują, że daktyle są jednymi ze słodkości odpowiednich dla cukrzyka [1], jak i dla wszystkich. Stanowią bowiem zdrową przekąskę, bogatą w witaminy, minerały,
posiadającą silne zdolności antyoksydacyjne. Znajdują szerokie zastosowanie w
domowej, zdrowej cukierni Jerzego Daktylowa, co zostaje udowodnione w
podawanych na blogu przepisach ;-). Oczywiście
wszystko z umiarem. Pamiętajmy, że daktyle mimo iż są naturalne, to posiadają
wysoką zawartość cukrów prostych, których nadmiar w diecie, nie jest wskazany.
[4] Glycemic index of 3 varieties of dates services.rmh.med.sa/index.php/smj/article/download/4063/1837
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz