środa, 8 lutego 2017

Indeks glikemiczny daktyli


Tabelki zestawiające indeksy glikemiczne produktów, zaliczają daktyle do produktów o wysokim IG, z kolei badania przeprowadzone w krajach arabskich sugerują, że jest odwrotnie. Jak to w końcu jest z tymi daktylami, ich słodkością i indeksem?

Indeks glikemiczny, czyli klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu. [2].
Jego wartość to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w takiej ilości aby zawierał 50 g przyswajalnych węglowodanów, do stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Im wyższa wartość IG tym wyższy poziom cukru we krwi, który zarówno szybko wzrasta jak i szybko opada. Ma to znaczenie szczególnie dla diabetyków, osób z insulinoopornością oraz pozostałych zainteresowanych. Większość tabelek ukazujących się, jako pierwsze w wyszukiwarce g., zaliczają daktyle do produktów o wysokim IG, równym  70. Badania przeprowadzone [4] na 3 odmianach daktyli: Khalas, Bahri oraz Bo ma’an pokazują, że wartość IG daktyli wynosi poniżej 50:

1. Zestawienie wyników badań [4]

Inne badania [3], przeprowadzone na 5 różnych odmianach daktyli: Fara'd, Lulu, Bo ma'an, Dabbas i Khalas, oprócz indeksu IG, porównały także poziom glukozy we krwi, zarówno u osób zdrowych jak i tych, u których zdiagnozowano cukrzycę typu II. Wyniki przeprowadzonych badań wykluczają wysoki  indeks glikemiczny, a ponad to sugerują, że spożywanie tych owoców nie wywoła znaczącego wzrostu cukru we krwi, w tym także u diabetyków. Wyniki badań przedstawione są w poniżej tabeli. 
2. Zestawienie wyników badań [3]
Przedstawione dane sugerują, że daktyle są jednymi ze słodkości odpowiednich dla cukrzyka [1], jak i dla wszystkich. Stanowią bowiem zdrową przekąskę, bogatą w witaminy, minerały, posiadającą silne zdolności antyoksydacyjne. Znajdują szerokie zastosowanie w domowej, zdrowej cukierni Jerzego Daktylowa, co zostaje udowodnione w podawanych na blogu przepisach ;-). Oczywiście wszystko z umiarem. Pamiętajmy, że daktyle mimo iż są naturalne, to posiadają wysoką zawartość cukrów prostych, których nadmiar w diecie, nie jest wskazany.

[3] Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3112406/
[4] Glycemic index of 3 varieties of dates services.rmh.med.sa/index.php/smj/article/download/4063/1837

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz