wtorek, 10 stycznia 2017

Pasta daktylowa

Pasta daktylowa jest uniwersalna,
w każdym  przepisie wykorzystywalna.
Przedstawiam Wam dziś tę podstawę,
byście mogli używać za każdym razem !


Można ją przygotować na prawie 2 sposoby, a na 3 można ją kupić. 

1.Kupna - często pakowana próżniowo, o mniejszej ilości wody przez co jest bardzo plastyczna. Idealna do deserów, w których potrzebujemy zbitej konsystencji, a dodajemy względnie dużo mokrych składników. Dobrze się sprawdza jako spód do ciasta, lub przy robieniu błyskawicznych bakaliowych batoników. Idealna do robienia chałwy. 
Kupna pasta w słoiczku będzie bardziej rzadka, a poza tym możemy ją sobie zrobić sami :

2.Wykonanie domowej pasty daktylowej:

- Po usunięciu pestek, daktyle umieścić w naczyniu i zalać ciepłą/gorącą wodą - odstawić na ok pół godziny - godzinę, po to aby namiękły. Ilość wlanej wody - do poziomu daktyli w naczyniu.
- Niedbale odlać wodę ( tzn.odlać całość lub większą część)* i zmiksować całość do uzyskania gładkiego musu.
* Zależy od tego co chcemy robić. Jeśli pastę chcemy wykorzystać do kremu, żelu energetycznego, napoju - możemy wody w ogóle nie odlewać. Uzyskamy wtedy pastę o mokrej konsystencji, ale wciąż bardzo słodką. Jeśli zaś mamy w planach robić słodkości, które będziemy później formować - np trufle, to warto zrobić gęstą pastę, czyli odlać cały nadmiar wody i następnie zmiksować namoczone daktyle. Warto poświęcić temu chwilę i upewnić się, że nie ma grudek.

Domową pastę można przechowywać w lodówce na pewno ok. 1,5 tygodnia, być może dłużej, ale tego jeszcze nie sprawdzono :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz