wtorek, 10 stycznia 2017

Arabic Coffee

        Ja się w tej kawie zakochałam, choć jak kawa nie smakuje. Ciekawa, delikatna, lekka, aksamitna, bardziej niczym intrygujący i zdrowy napar niż kawa, którą każdy z nas zna.Nie mogę jej porównać do niczego co dotychczas piłam. Moim polskim, kuchennym wyposażeniem nie oddaję ani trochę arabskiego klimatu, ale za to arabski klimat wdziera się do mojej kuchni wraz z pierwszymi oparami kardamonu. Mała czarna już nie smakuje jak kiedyś, właściwie to w ogóle nie smakuje, mogłoby jej nie być.
           Istnieją dwa podstawowe typy kawy – Arabika i Robusta. Odmiana Arabica stanowi 70 % upraw na całym świecie, pozostałe 30 % należy do Robusty. Arabika (coffea arabica) jest odmianą bardziej szlachetną od Robusty (coffea canephora), która posiada delikatną goryczkę w smaku. Oprócz różnic pomiędzy tymi dwoma gatunkami, istnieje wiele wariantów tych kaw wynikających chociażby z położenia geograficznego uprawy. Odmiana Arabica jest łagodniejsza i smaczniejsza, co wynika m.in. z niemal dwukrotnie mniejszej zawartości kofeiny, większej zawartości lipidów i cukrów.
           W krajach Arabskich oprócz 2 rodzajów mocno prażonej kawy, dostaniemy bardzo delikatną, lekką kawę saudyjską - zielonkawe ziarna oraz opisywaną dziś kawę arabską- delikatnie prażone zielone ziarna Arabiki, której napar w Zjednoczonych Emiratach Arabskich nazywany jest Khaleeji (Gulf).
[źródło: http://arabiczeal.com/prepare-enjoy-arabic-coffee/]
Nazwa Arabic Coffee odnosi się do sposobu, w jaki przygotowuje się kawę w wielu krajach arabskich, jak i sposobu, w jaki prażone są ziarna kawy. Często błędnie nazywa się ją kawą turecką, która jest ciężka i czarna, w przeciwieństwie do delikatnej, żółtojasnobrązowej/zielonobrązowej kawy arabskiej.
Przygotowuje się ją z delikatnie przyprażonych zielonych ziaren kawy, które po zmieleniu należy gotować przez 10-15 minut, zazwyczaj w towarzystwie kardamonu, jak i szafranu, goździków, cynamonu. Kawy nie parzy się w filtrze, ani w kawiarce, po prostu gotuje.
Wyjściowy napój jest wizualnie i smakowo zupełnie inny od kawy, którą większość z nas pije na co dzień, od której – przynajmniej ja próbuję często odpocząć, na którą nie zawsze mam ochotę. Kawa arabska jest delikatna, mętna – tak jakby była z odrobiną mleka, czasami, w moim odczuciu, aksamitna.
Sposób w jaki jest podawana jest nieodłącznym elementem kultury arabskiej.
Dawniej ziarna kawy prażyło się samemu, bezpośrednio na ogniu, a następnie, po zmieleniu, parzyło się w specjalnym dzbanuszku dallah, także na ogniu. Obecnie, używa się kuchenek (w tym elektrycznych), następnie kawę przelewa się do termosu wyglądającego jak dawny dallah, dzięki czemu kawa utrzymuje ciepło podczas podawania jej gościom. Napój nalewa się do malutkich czarek (finjaan), wypełniając je jedynie do połowy. Kawę podaje się w towarzystwie daktyli <3, suszonych owoców, orzechów lub innych lokalnych przysmaków.
Dallah widnieje na jednej z monet Zjednoczonych Emiratów Arabskich, na ulicach można także spotkać „pomniki” w kształcie dallah, co zwraca uwagę na znaczenie arabskiej kawy w kulturze tego kraju.
Metoda przygotowania Arabic Coffee:
- Zagotować 250-300 ml wody w dallah lub innym specjalnym naczyniu ( np. takim do parzenia tureckiej kawy) lub po prostu w małym garnuszku.
- Do gotującej się wody dodać łyżkę stołową kawy oraz łyżeczkę wybranej przyprawy (np kardamon) i gotować całość przez 10-12 min.
- Po upływie czasu, należy przelać kawę do dzbanka/termosu.
- Przed rozlaniem do czarek/filiżanek, odstawić na 5 minut, co pozwoli fusom kawy opaść na dno.

[3] http://arabiczeal.com/prepare-enjoy-arabic-coffee/
[6] http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/19_30.htm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz