Ja się w tej kawie zakochałam, choć jak kawa nie smakuje. Ciekawa, delikatna, lekka, aksamitna, bardziej niczym intrygujący i zdrowy napar niż kawa, którą każdy z nas zna.Nie mogę
jej porównać do niczego co dotychczas piłam. Moim polskim, kuchennym wyposażeniem
nie oddaję ani trochę arabskiego klimatu, ale za to arabski klimat wdziera się
do mojej kuchni wraz z pierwszymi oparami kardamonu. Mała czarna już
nie smakuje jak kiedyś, właściwie to w ogóle nie smakuje, mogłoby jej nie być.
Istnieją dwa podstawowe typy kawy –
Arabika i Robusta. Odmiana Arabica stanowi 70 % upraw na całym świecie,
pozostałe 30 % należy do Robusty. Arabika (coffea arabica) jest odmianą
bardziej szlachetną od Robusty (coffea canephora), która posiada delikatną
goryczkę w smaku. Oprócz różnic pomiędzy tymi dwoma gatunkami, istnieje wiele
wariantów tych kaw wynikających chociażby z położenia geograficznego uprawy. Odmiana
Arabica jest łagodniejsza i smaczniejsza, co wynika m.in. z niemal dwukrotnie mniejszej
zawartości kofeiny, większej zawartości lipidów i cukrów.
W krajach Arabskich oprócz 2 rodzajów
mocno prażonej kawy, dostaniemy bardzo delikatną, lekką kawę saudyjską -
zielonkawe ziarna oraz opisywaną dziś kawę arabską- delikatnie prażone zielone
ziarna Arabiki, której napar w Zjednoczonych Emiratach Arabskich nazywany jest Khaleeji (Gulf).
![]() |
[źródło: http://arabiczeal.com/prepare-enjoy-arabic-coffee/] |
Nazwa Arabic Coffee
odnosi się do sposobu, w jaki przygotowuje się kawę w wielu krajach arabskich, jak
i sposobu, w jaki prażone są ziarna kawy. Często błędnie nazywa się ją kawą
turecką, która jest ciężka i czarna, w przeciwieństwie do delikatnej, żółtojasnobrązowej/zielonobrązowej
kawy arabskiej.
Przygotowuje się ją z delikatnie
przyprażonych zielonych ziaren kawy, które po zmieleniu należy gotować przez
10-15 minut, zazwyczaj w towarzystwie kardamonu, jak i szafranu, goździków,
cynamonu. Kawy nie parzy się w filtrze, ani w kawiarce, po prostu gotuje.
Wyjściowy napój jest wizualnie i smakowo
zupełnie inny od kawy, którą większość z nas pije na co dzień, od której – przynajmniej
ja próbuję często odpocząć, na którą nie zawsze mam ochotę. Kawa arabska jest
delikatna, mętna – tak jakby była z odrobiną mleka, czasami, w moim odczuciu,
aksamitna.
Sposób w jaki jest podawana jest nieodłącznym
elementem kultury arabskiej.

Dallah widnieje na
jednej z monet Zjednoczonych Emiratów Arabskich, na ulicach można także spotkać „pomniki”
w kształcie dallah, co zwraca
uwagę na znaczenie arabskiej kawy w kulturze tego kraju.
Metoda
przygotowania Arabic Coffee:
- Zagotować
250-300 ml wody w dallah lub innym specjalnym
naczyniu ( np. takim do parzenia tureckiej kawy) lub po prostu w małym
garnuszku.
- Do gotującej
się wody dodać łyżkę stołową kawy oraz łyżeczkę wybranej przyprawy (np
kardamon) i gotować całość przez 10-12 min.
- Po upływie
czasu, należy przelać kawę do dzbanka/termosu.
- Przed
rozlaniem do czarek/filiżanek, odstawić na 5 minut, co pozwoli fusom kawy
opaść na dno.
[3] http://arabiczeal.com/prepare-enjoy-arabic-coffee/
[6] http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/19_30.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz