
Składniki (na ok. 10 sztuk) :
- 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
bezzapachowego
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 50 ml rumu
+ kakao do obtoczenia
Wykonanie:
Olej wraz z pastą daktylową umieścić w rondelku
i podgrzewać mieszając na ogniu, to momentu, aż zacznie się gotować.
Dodać kakao i mieszać kilkanaście sekund ( nie
będzie się chciało ze sobą połączyć, ale spokojnie, spokojnie uda nam się :) ).
Wciąż podgrzewając i mieszając, dodać wodę. Następnie zdjąć z ognia, zblendować
całość, dodając w międzyczasie alkohol.
Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce (wystarczy
ok godziny). Masa ma nadawać się do kulania trufli, czyli nie kleić się do rąk.
Ulukać trufle, obtoczyć w kakao, pięknie opakować,
zjeść lub poczęstować bliskich, nie mówiąc początkowo, że to bez cukru ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz