poniedziałek, 9 stycznia 2017

Klasyczne czekoladowe trufle z rumem



Ciężko mówić o klasyce trufli, robiąc je bez masła, cukru i czekolady ;-). Mam dziś przyjemność publikować pierwszego posta, więc potraktujcie te trufle jako zachętę do zaglądania na bloga, na którym rezygnuje się z cukru, a zastępuje go daktylami, robi się desery, na które większość powie "nie ma bata że to bez cukru, oszukuje mnie..". Okazuje się, że słodkie pyszności wcale nie muszą wychodzić, tylko i wyłącznie w towarzystwie białego słodkiego proszku.

Składniki  (na ok. 10 sztuk) :
- 100 g  masła klarowanego lub oleju kokosowego bezzapachowego
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 50 ml rumu 
 + kakao do obtoczenia


Wykonanie:
 Olej wraz z pastą daktylową umieścić w rondelku i podgrzewać mieszając na ogniu, to momentu, aż zacznie się gotować. 
Dodać  kakao i mieszać kilkanaście sekund ( nie będzie się chciało ze sobą połączyć, ale spokojnie, spokojnie uda nam się :) ). Wciąż podgrzewając i mieszając, dodać wodę. Następnie zdjąć z ognia, zblendować całość, dodając w międzyczasie alkohol.
Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce (wystarczy ok godziny). Masa ma nadawać się do kulania trufli, czyli nie kleić się do rąk.
Ulukać trufle, obtoczyć w kakao, pięknie opakować, zjeść lub poczęstować bliskich, nie mówiąc początkowo, że to bez cukru ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz