piątek, 3 lutego 2017

Eggnog

Żółtka są zdrowe, nie zaprzeczy nikt,
Cholesterol zły, to przecież jest mit.
Czemu by nie zjeść więc kogla mogla,
Ah, bo cukier? Z daktylami można.
Tym razem coś więcej niż kogel mogel,
Eggnoga zrób wieczorem i sobie polej.
Napój mleczny, jajeczny z aromatem,
Jeszcze zatęsknisz za tym klimatem.

Składniki na 2 duże porcje:

- 600 ml mleka ( U mnie roślinne bez cukru. Gdybym miała dobrej jakości mleko wiejskie niepasteryzowane, to bym użyła takiego.)
- 100 g pasty daktylowej
- 4 duże żółtka / 5 mniejszych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- 30 g rumu
- 1,5 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego extra virgin.

Wykonanie:

Mleko wraz z przyprawami oraz masłem/olejem podgrzać w garnuszku do momentu aż będzie bliskie zagotowania się. Zdjąć z ognia.
Przy użyciu blendera zmiksować żółtka wraz z pastą daktylową, do powstania jasnej napowietrzonej masy. Wciąż miksując wlać mleko, a następnie rum. Należy podawać schłodzone (czas chłodzenia ok. kilku godzin/całą noc), choć przyznam, że mi smakuje
także na ciepło.

[1] Inspiracja przepisem od Eggspertów z Kotliny Natury - pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz