
Ta za chuda, a ta miłości nie godna.
Raz jedna robota się jemu trafiła,
Szmery bajery i inne skecze
To jak chałwa smakuje przecie !
W dodatku bez cukru, powiedział Jerzy
Lecz żôdyn nie chciał jemu uwierzyć.
Smak prawdziwy, każdemu znany.
Romans ewidentnie jest udany.
Żartów z chłopaków nigdy dość,
Ryszard Chałwow.. to jest gość !
No i masz babo chałwę. Dla niektórych smakuje jak kurz z
cukrem, a dla innych to najlepszy słodycz świata. Skład sklepowych nie zachęca
do kupienia – cukier, tłuszcze utwardzone. Tradycyjne przepisy podają, żeby
zrobić ją na miodzie, ale trzeba go podgrzewać przez długi czas, więc moim
zdaniem szkoda miodu.
U nas przepis na chałwowe kulki Daktylowa / daktylowe kulki
Chałwowa !
Składniki (na ok. 6 kulek) :
- 100 g pasty daktylowej twardej, plastycznej (sklepowej,
pakowanej próżniowo)
- 100 g tahini (używam kupnej, bo mi bardziej smakuje niż
robiona samemu )
- 1 laska wanilii
- 1 płaska łyżeczka kakao
Wykonanie:
- Zmiksować tahinę wraz z pastą daktylową, do połączenia się
składników i uzyskania gładkiej konsystencji. W międzyczasie dodać do tego
ziarenka z laski wanilii.
- Odjąć 1/3 powstałej masy chałwowej, dodać do niej kakao i zagnieść.
- Bardzo zgrubnie połączyć dwie masy, następnie odrywać
kawałki i formować pyszne kulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz