
miał dziś w kuchni ponowne starcie.
Tym razem inny deser zaprezentował,
Masę kakaową z kokosem zrolował.
Elegancki zawijas, w przekroju ślimak
i poza lodówką można go trzymać!
Daktyle obecne, jak zawsze w składzie,
lecz inaczej nie powiemy o tej roladzie,
Jak to, że jest ona Kokosowa...
Składniki na roladę (ok 12 kawałków)
masa kakaowa:150 g pasty z namoczonych daktyli
50 g masła
20-40 g wody **
75 g kakao
** wodę dodać stopniowo. dodanie jej ma na celu połączenie się składników. Jeśli 20 g będzie wystarczające, to nie dodawać więcej.
masa kokosowa:
200 g pasty kokosowej / creamed coconut ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
150 g pasty daktylowej
200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
masa kakaowa:rozpuścić w rondelku masło, dodać pastę kokosową, oraz kakao ( prawdopodobnie nie będzie się chciało połączyć) kiedy całość się trochę podgrzeje, dodać wodę i mieszać - masa zgęstnieje. Następnie należy schłodzić w lodówce lub zamrażarce - ok godziny, tak aby nie kleiła się do palców, a pozwalała się formować. Przed wyłożeniem masy należy ją rozwałkować na wymiary ok 20 cm x 25 cm.
masa kokosowa:
Pastę kokosową rozpuscić w rondelku, następnie dodać pastę daktylową, wymieszać składniki, na końcu dodać wiórki. - ostudzić.
Masę kokosową wyłożyć na przygotowaną wcześniej masę kakaową, tak aby ok 2 cm dłuższego brzegu zostało bez masy - aby można było skleić i "zamknać" roladę. Zrolować wzdłuż dłuższego brzegu, rozpoczynając od tej strony, która jest pokryta w całości masą, w kierunku brzegu bez masy.
Całość posypać wiórkami do ozdobienia i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Można ciasto przetrzymywać poza lodówką i nie powinno się "rozpłynąć".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz