wtorek, 23 maja 2017

Jagielnik Chałwowa

Dla fanów słodyczy zdrowych,
a także i smaków chałwowych.
Ryszard Chałwow i jego szlagier
- jagielnik z wyjątkowym smakiem.
Niektórzy "kurz z cukrem" to nazywają,
ale najwidoczniej się na tym nie znają.
Tahina plus daktyle, i już to mamy
- duet w przepisach wielu wykorzystany.
Masa chałwowa w jego jagielniku,
pomysłów na nią jest bez liku.
Ozdobiona tym co pod ręką mamy,
ale my tu wam podpowiadamy,
jak wiórki czekoladowe wykonać,
lecz i bez tego będzie smakować.


Składniki na okrągłą formę ok 20 cm:

Spód:
- 100 g orzechów ziemnych
- 100 g sezamu
- 3 łyżki pasty daktylowej z namoczonych daktyli
- 2 łyżki kakao

Masa:
- 400g pasty daktylowej z namoczonych daktyli
- 300 g tahini
- 200 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 400 g ugotowanej kaszy jaglanej (2 szkl) = 3/4 suchej kaszy ugotowanej w 1,5 szkl wody
- ziarenka z jednej laski wanilii (można pominąć)
- 100 g orzechów ziemnych*
- 100 g sezamu*

Czekolada do starcia:
- 80 g oleju kokosowego/masła klarowanego
- 50 g kakao
- 30 g pasty daktylowej

Wykonanie:

Spód:
Orzechy oraz sezam umieścić w blenderze i miksować do momentu, aż zaczną się ze sobą zlepiać. Przełożyć zmiksowane orzechy do miski, dodać pastę daktylową, kakao i zagnieść całość ręką. Wyłożyć na dnie blachy
* Orzechy występujące w spodzie oraz w masie jaglanej można zmiksować razem, a następnie połowę odłożyć do masy jaglanej.

Masa:
Kaszę jaglaną przepłukać w gorącej/ciepłej wodzie kilka razy, po to aby wyzbyć się goryczki. Następnie ugotować.
Jeśli nie miksowaliśmy orzechów z sezamem to należe to zrobić - do masy zmiksować do postaci prawie masła orzechowego.
Zmiksować pastę daktylową, olej kokosowy oraz orzechy wraz z wanilią. Dodać w międzyczasie kaszę jaglaną i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Polecam poświęcić tej czynności chwilę, jako, że masa jest całkiem bogata w tłuszcze (Ale dobre !) to struktura kaszy jaglanej nie będzie wyczuwalna. Masę przełożyć na przygotowany spód i schłodzić w lodówce. Kiedy masa stężeje zdjąć boki blaszki i  udekorować ciasto (u mnie na środku pistacje i starta czekolada własnej roboty oraz owoce)

Czekolada:
Olej rozpuścić, następnie zmiksować z całością składników - będzie miała postać grudkowatą, ale po zastygnięciu będzie taka o jaką nam chodziło. Wyłożyć na folii aluminiowej uformowaną do dowolnego kształtu (tak, żeby wygodnie było nam ją zetrzeć). Schłodzić w lodówce tak, żeby była twarda. Zetrzeć na tarce i użyć do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz