czwartek, 18 maja 2017

Puszyste Pancakes bez glutenu słodzone daktylami

Idealne na kolacje czy śniadanie
pancakes, najlepsze tahiną polane.
Puszyste, bez cukru i glutenu,
wciąż pyszne, gwarantuję każdemu.
Proponujemy na mące gryczanej,
lecz można też na innej lubianej.
Z sosem dowolnym, wedle uznania,
u nas Ryszard Chałwow się kłania.
Polewa Chałwowa robi robotę,
uwierz, nie zostawisz nic na potem.


Składniki na 6 sztuk:

- 2 jajka
- 100 g gorącej wody
- 100 g daktyli
- 80 g mąki gryczanej
- 25 łyżki  oleju kokosowego nierafinowanego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody

Polewa Chałwowa (opcjonalnie):

- 100 g tahiny
- 40 g pasty daktylowej (można też miód)

Wykonanie:

Daktyle pozbawić pestek jeśli potrzeba, pokroić zgrubnie na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 15 min, następnie używająć blendera zmiksować całość  do uzyskania gładkiej pasty, dodając w międzyczasie olej kokosowy.  Następnie dodać jajka i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać pozostałe składniki, miksować jeszcze kilka sekund. Odstawić całość na 20 min, aby masa troszkę bardziej zgęstniała. Smażyć na patelni z kroplą tłuszczu lub bez, na średnim ogniu, pod przykryciem po ok. 2 min na każdą stronę - bardziej równomiernie ścina się ciasto i łatwiej jest nam przewrócić na drugą stronę.

Dodatkowo w kubeczku umieścić tahinę oraz pastę daktylową i wymieszać całość łyżką do połączenia się składników.

Podawać ze świeżymi owocami, bananem, syropem klonowym, na co mamy ochotę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz