czwartek, 27 kwietnia 2017

Ciastka owsiane z polewą czekoladową z daktyli

Najprostsze ever ciastka owsiane
z daktylami, ale można też z bananem.
Grama cukru ani masła tu nie ma
Weźmiesz kęs i koniec, sycące jak cholera.

Składniki ( na 9-10 sztuk):

150 g daktyli,
sok z jednej pomarańczy,
150 g płatków owsianych,
sok z połowy cytryny,
skórka otarta z połowy pomarańczy,
skórka z 1/3 cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

Umieścić w naczyniu daktyle i zalać ciepłą wodą, tak żeby woda ledwo przykryła daktyle. Kiedy namiękną, zblendować razem z wodą. Dodać wyciśnięty sok z owoców , przyprawy i wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane i wymieszać całość łyżką. Odstawić na pół godziny.

Uformować płaskie ciasteczka. Piec 12 min w 180 stopniach.

Składniki na polewę (opcjonalnie):

150 g pasty daktylowej z namoczonych daktyli 
100 g oleju kokosowego
2 kopiaste łyżki kakao

Wykonanie polewy:

Polewę należy przygotować kiedy ciastka ostygną i nałożyć ją bezpośrednio po przygotowaniu.
Ciastka można posmarować tylko z jednej strony (wtedy zrobić z połowy składników)
Pastę daktylową wraz z olejem kokosowym pogrzać w rondelku, cały czas mieszając, do momentu połączenia się składników. Dodać kakao. - uwaga, bo całość się nie połączy - wytrąci się olej i bardziej zbita część. Za pomocą blendera zmiksować całość, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wystudzone ciastka posmarować raz z jednej strony, odstawić w chłodne miejsce na ok 15 min. Kiedy masa nie bedzie już lepić się do palców, obrócić ciastka na drugą stronę i posmarować z drugiej strony (jeśli druga część polewy za bardzo stężeje, można podgrzać ponownie i ponownie zblendować). Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz